mandag 8. desember 2008

Wish you were here

Balladen "I Wish You Were Here", en sang av Pink Floyd, er tittelsporet på albummet deres med samme navn. Pink Floyd er et progressivt rockeband fra Storbritannia, og er kjent for sine dype sangtekster og spektakulære sceneshow i perioden 1964- 1995. I tillegg til utrolige effekter på konsertene deres, har de fengende tekstene gjort bandet til et av rockehistorienes største band, som har solgt over 200 millioner album over hele verden. Roger Waters, David Gilmour, Nick Mason og Rick Wright var populære for folk i alle aldre, forskjellige kulturer og de forskjellige kjønn, og det er ikke mange andre band som har oppnådd en slik stor suksess.


Sangen "wish you were here", kom i 1975, heavyrockens tiår. I slutten av 60- tallet ble hylende gitarer og tøffere image populært, og dette var bakgrunnen for en ny gitarbasert musikkstil. Men selv om Pink Floyd var veldig allsidige innen rockemusikken, ble aldri de sett på som et heavyrock- band. En annen ting som preget musikken og samfunnet på 70- tallet var restene etter hippie- kulturen. Farger, blomster og world peace stod i sentrum, selv om hippie- kulturen ebbet ut allerede på slutten av 60- tallet. Bruk av hasj og andre narkotiske stoffer hang igjen etter hippiene, og nå var det folk som til og med brukte tyngre stoffer.


Det var som oftest menneskene innen musikkbransjen som tok det tyngste. De holdt konserter til alle døgnets tider og levde under et stort press, noe som førte til at dop var eneste løsning. De speedet seg for og holde ut på scenen, og misbrukte sovepiller for å kunne sove mellom konserter, intervjuer, innspillinger etc. Ikke rart mange artister døde av overdose, og av skader grunnet stoffmisbruk.




Når man setter seg mer inn i sangen "wish you were here", og analyserer, ser vi at det er en veldig dyp mening i sangen. Allerede ved å se på tittelen kan vi se at denne sangen er skrevet til noen. -Jeg ønsker du var her. Men hvem er det til? En kvinne/ kjæreste? Et familiemedlem? En venn? For å finne ut dette må vi se nøyere på resten av sangen. (Se sangtekst her)


Temaet i teksten velger jeg å tro er valg i livet. Plata "wish you were here" er dedikert til Syd Barret, tidligere bandmedlem som forlot gruppa etter å ha rotet seg bort i en verden fyllt med dop og alkohol. Selv om han slet veldig psykisk (og selvfølgelig fysisk), dukket han stadig opp på konserter og innspillinger. Han deltok ikke lenger selv i bandet, men var der som en støtte. Og nettopp dette kan man finne spor av i sangen.


Teksten er rettet til en person, hvor låtskriveren spør om denne personen kan skille rett fra galt, godt fra vondt, og hva denne personen har "byttet" bort i livet. Og denne Syd byttet jo bort livet i bandet mot et liv fylt med narkotika og sorger. "Wish you were here" kan rett og slett være til Syd Barret, fra et band som savner kompisen sin.


Samtidig kommer det et litt spesielt siste-vers hvor låtskriveren antakelig retter sangen til noen andre. Han skriver om hvordan han og en annen person er på stedet hvil og ikke kommer videre i livet. Kan sangen rett og slett være til en person han kunne ønske var mer tilstedet psykisk, en kjæreste som han kunne ønske ofret mer så de kunne gå videre i livet. Sangtekster kan tolkes i alle retninger, og det er øyet som ser og øret som hører som bestemmer hva de handler om, men den som vet med sikkerhet er kun låtskriveren selv.



En ting vi kan analysere med sikkerhet er virkemidlene i tekstene, og her i "Wish you were here", er det mange av de. Rim er et virkemiddel som går igjen. I første vers rimer linje 1 med 2 og 7 (siste linje) og linje 3 rimer med 5 og 6, mens linje 4 ikke rimer med noen av de andre. I vers nr 2 rimer kun linje 3 og 4, mens i siste verset rimer ingen av linjene. Det at ordene rimer gir i tillegg til en fengende tekst, litt rytme til låta.


Man finner også noen gjentakelser i denne teksten, for eksempel 1. vers i første og siste linje: "so, so you think you can tell"...og så "do you think you can tell?"

Kontraster er også et virkemiddel som er brukt: "Heaven from hell" er et eksempel tatt fra 1 vers.


En annen ting man bør merke seg er at dette er ikke en typisk sang med et vers, så et refreng etterfulgt av nok et vers osv. I denne sangen er det tre forskjellige vers, og det man kan kalle refrenget her er antakelig siste verset som inneholder ordene i tittelen: "wish you were here".


Når det kommer til lydbilde hører vi at dette er en sang hvor melodien har mye å si. Som vi ser er ikke teksten så veldig lang, men allikevel varer sangen i nesten 5 minutter. Dette er fordi det er veldig mye melodi før de setter i gang med selve teksten, og mye musikk mellom versene. En enkel melodi som inneholder kun gitar og trommer, men som allikevel ikke virker for simpel. "Det enkle er ofte det beste."

Det at det er så instrumenter gjør at det blir mer fokus på vokalen, og gir et litt akustisk preg. Den såre stemmen som holder på vokalene og lar stemmen "henge" litt på hvert ord.




Selv synes jeg sangen er dyp og fin, og inneholder en flott melodi. Det eneste jeg har og utsette på sangen er at den er veldig "gammeldags". Med dette mener jeg at man kan høre tydelig at låta er spilt inn for veldig lenge siden. En litt sånn grammofon- aktig knitring er tilstedet gjennom hele sangen, og jeg kunne ønske at låta hadde blitt gitt ut igjen i dette tiåret, med en ung artist og nye instrumenter. En fin sang, men trenger litt oppussing.



Hør sangen her
Kilder:
04.12.08: Wikipedia.com,songfacts.com
12.12.08: home.hib.no, fuv.hivolda.no























































3 kommentarer:

Ole-Albert sa...

Artig å se at vi har analysert denne sangen på nesten samme måte..Helt enig i tolkningene dine

Gina sa...

Hei! Jeg har også analysert denne sangen, og jeg synes også at den er veldig fint=) Tror vi har analysert den ganske likt;)

Theea sa...

Fin kontekst, Ida. Ser at du og Ole-Albert er inne på mye av det samme, og har mange like poeng i tolkningene. Et eksempel på det er at begge nevner at sangen var dedikert til Syd Barret, og at dette kunne ha noen sammenheng med teksten. Enig. En annen ting jeg syntes var spennende, var at du nevnte det siste verset. Du sier her at det virker som om de skifter mottaker, at man her kanskje retter seg mot en livsledsager. Man føler at man står på stedet hvil, og at man vil videre. Som sagt, spennende tolkning! Jeg tror nok det er litt meninga at sangen skal være litt "slitt i kanta", og at det nødvendigvis ikke skyldes at den er så veldig gammel. Allikevel er det nok litt unødvendig småskurring, men jeg finner ikke det plagsomt.. =P